Hemmagjord punktbelysning med LED

Vill du tillverka egen led-belysning? Enkelt!

Steg 1: Köp ett antal Blanda Blank skålar på IKEA á 49:- (20 cm diameter)

Steg 2: Gå in på Ebay och leta upp ”led-strips” och köp hem ett gäng

Kallvita, runt 6500 K – 8500 K, helst med 8520- eller 5630-chip, då dessa har lite högre lumen. Vill du ha riktigt starkt ljus så väljer du 3030-chip.

(Mer om de olika chippen hittar du här och om K (Kelvin som anger färgtemperatur) här)

Runt en hundring för 10 st á 50 cm.

Steg 3: Såna här 12-volts transformatorer är bra (egentligen ingen transformator utan ett switchat nätaggregat):

In 230 V, ut 12 V, 10 A. Räcker till många led-strips. Ca 100 riksdaler på Ebay.

Steg 4: När du ändå är på Ebay, köp ett gäng kontakter:

 samt

för nån tia styck. Dessa är 2.5 mm i diameter.

Steg 5: På Bauhaus finns dessa vinkelprofiler av aluminium

De mäter 20 x 10 x 1,5 mm och är 2 meter långa. 149 kronor.

En sån räcker till 8-10 färdiga lampor.

Steg 6: Montera ihop!

Lätt va?


Låt mig börja från början:

För mig är halva nöjet med att ha akvarium att göra egna lösningar. Det blir inte alltid snyggt och kanske inte heller alltid så praktiskt, men då har jag i alla fall gjort något med mina egna händer.

Belysning till akvarium är en sådan där typisk sak som man ganska enkelt kan göra själv. Lysrör i all ära, men jag tycker det blir ett ganska ”platt” ljus av dem. Själv föredrar jag punktbelysning. Om man har lite ytrörelse på vattnet och punktbelysning så kan man få fram så fantastiska skuggspel i akvariet. En annan fördel med punktbelysning är också att det blir lite dämpad belysning utanför det upplysta området för de fiskar som vill ha det. Med lysrör så blir det inte riktigt så.

Idén med att använda IKEAs ”Blanda Blank”, som skålen heter, är inte någon nyhet. Jag har själv fått idén från nätet, men att sätta i led-strips i skålen har jag inte sett förut. Då resultatet, åtminstone i mina ögon, blev bättre än väntat så gjorde jag en liten DIY för de som vill testa på. Hoppas det ska glädja någon.


För att bygga en Blanda Blank LED-lampa, behöver du:

  • Blanda Blank, serveringsskål från IKEA, 20 cm, 49:-
  • Led-strips från Ebay, 10 st x 0,5 m kallvita, 8.500 K och 10 st x 0,5 m blåvita, 20.000 K, ca 130:- för 10 st.
  • Vinkel i aluminium. Jag använde en vinkelprofil från Bauhaus 20x10x1,5 mm, 2m lång, 149:-
  • 2,5 mm chassikontakt (hona). Jag köpte från E-Bay, 20 st med frakt för 44:- (5.5mm x 2.5mm DC Power Jack Socket Panel-Mount Connector)
  • Jag brukar annars använda mig av filosofin “Man tager vad man haver” och använde dessa för själva upphängningen, för de hade jag hemma:

I övrigt använde jag:

  • Superlim
  • Lite kabelstumpar
  • Lödkolv och lödtenn
  • Borrmaskin och borr (jag använde 8 mm och 1,5 mm)
  • Popnitar med tång (alternativt använder du skruv och mutter)

(Priserna är från augusti 2017)


Börja med att borra ett hål i botten av skålen för upphängningen, storlek på hålet beror på skruven du tänkt använda.

Kapa till 21 cm av aluminiumvinkeln, det behöver inte bli exakt på mm. (Den här biten råkade ha ett hål i sig sedan tidigare). Såga sen av ca 1,5 cm av den ena sidan av vinkeln och borra ett hål som passar dina popnitar (eller skruvar), så att båda sidorna ser ut så här:

    

Böj båda sidorna. Notera åt villket håll böjningen är, samma håll på båda sidor. Lägg vinkeln i mitten av skålen och markera hålen.

    

Borra hålen i samma storlek som popniten (skruven) du tänkt använda och sätt fast vinkeln i skålen. Jag tycker det blir lite snyggare med popnit.

    

Sedan borrar du ett hål en bit från centrum för chassikontakten. I mitt fall blir det ett 8 mm stort hål.

    

Sen är det dags att koppla in lödkolven! Led-stripsen är lite pilliga att löda på, men med en ordentligt varm lödkolv så går det rätt bra. De är indelade tre och tre, med kontaktytor däremellan. Klipp av två sådana bitar av 8.500 K stripsen och en sådan från 20.000 K stripsen, jag använder en plåtsax till det. Då får man en bra blandning av kallvitt (8.500 K) och blåvitt (20.000 K) ljus.

Börja med att löda på kablar på 20.000 K biten, den ska sitta i mitten. Värm först på biten och lägg dit en klick lödtenn så blir det lättare att få fast kabeln sen. Jag använder en s.k. ”Hjälpande hand” för att hålla i det jag löder. Förenklar en hel del.

     

Löda sedan fast dessa kablar på var sin 8.500 K bit. Var noga med att koppla rätt så att ”+”-sidorna sitter ihop. Blandar du ”+” och ”-” så kommer det inte att fungera! Löd sedan fast lite längre kablar i ena änden av dina tre ihoplödda bitar. Dessa kablar löds sedan ihop med chassikontakten:

Har du gjort som mig så ska du ha nåt som liknar detta sen (chassikontakten är till höger, utanför bilden):

Tryck ut en sträng superlim på aluminiumprofilen i skålen och tryck dit dina tre ihoplödda led-bitar och skruva fast chassikontakten (akta så du inte fastnar i limmet, det gör ont att dra bort fingrarna sen annars, tro mig!):

Utsidan med chassikontakten:

Sen tar du din skruv och mutter eller vad du nu har valt att använda och skruvar fast i det som numera är toppen på lampan och häng upp på lämplig plats!

    

Det blir ganska bra ljusflöde av de 3 x 3, små dioderna. Här hänger lampan över mitt 275-liters kar som är 50 cm högt:

Jag har 3 ”BLANDA-lampor” över karet.

Hur jag har kopplat ihop allt detta så det lyser kan du läsa om här.